Universitat Rovira i Virgili

Marina Dekavalla i Christian Burgers van participar, juntament amb investigadors del Departament de Comunicació, en el seminari de clausura del projecte I+D METAFPERCOM

La jornada va comptar amb diverses intervencions de professionals especialitzats en l'estudi, que van repassar quin és el paper que el llenguatge figuratiu té en la definició de temes en l'opinió púbica

El passat dilluns, dia 12 de desembre, es va celebrar el Seminari "El rol de la metàfora en la construcció del conflicte en l'esfera pública (mitjans, institucions i ciutadans)" com a tancament del projecte d'I+D METAFPERCOM, liderat per la Dra. Arantxa Capdevila. Aquest projecte té com a objectiu analitzar com les institucions i els mitjans de comunicació utilitzen la metàfora com a eina discursiva per tal d'influir en la percepció que els ciutadans tenen sobre temes sociopolítics conflictius.

La jornada la va obrir el Dr. Christian Burgers, de la VU University of Amsterdam, amb la conferència "Figurative framing in the public debate" al voltant de la rellevància del llenguatge figuratiu com a eina per emmarcar la realitat política. Seguidament, la Dra. Marina Dekavalla de la University of Stirling va oferir la ponència "Conceptualizing national futures. Frames, metaphors and constitutional change", on va analitzar la cobertura de les televisions escocesa i catalana de les eleccions al parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015 a través de l'ús de la metàfora i del frame del procés.

Una part dels investigadors que participaven en l'estudi que proposava METAFPERCOM -Dra. Marta Montagut. Dr. Jordi Prades, Dr. Jan Gonzalo, Dra. Arantxa Capdevila i Dra. Carlota Moragas- van presentar els resultats de la recerca realitzada sobre els diferents casos d'estudi que ha analitzat el projecte durant l'any 2015: el procés d'independència (eix polític/local), la crisi dels refugiats (eix polític/global), els episodis de contaminació atmosfèrica (eix científic/local) i la cimera pel clima (eix científic/global).

L'acte va cloure amb una taula rodona moderada pel Dr. Bernat López, que va comptar amb la presència del Dr. Enric Castelló i la Dra. Carlota Moragas, tots tres membres del projecte, i també amb els dos ponents internacionals convidats, el Dr. Christian Burgers i la Dra. Marina Dekavalla. En el debat, es van tractar temes com el paper del llenguatge en la configuració de les accions polítiques en l'esfera pública, la mediatització del conflicte polític a través de l'ús del llenguatge i de la metàfora en particular o el paper que els estudis de comunicació han de tenir en la recerca al voltant de la metàfora com a eina del discurs polític i mediàtic.  

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Presentació del seminari a la Sala de Graus del Campus Catalunya _ FONT: Anna Sendra

El públic fent preguntes als convidats internacionals _ FONT: Anna Sendra

La taula rodona, moderada pel Dr. Bernat López, que va cloure el seminari _ FONT: Anna Sendra